חיפוש
Close this search box.

ראשיתו של הדפוס ביידיש: בין יהודים, נוצרים ומומרים

איה אלידע

ט"ו באייר

23/05/2024

הרצאת זום

10:30

הרצאה שמינית בסדרה

מעשה ספר – הדפוס העברי בראשית העת החדשה

ראשיתו של הדפוס ביידיש: בין יהודים, נוצרים ומומרים

ד”ר איה אלידע

לאורך ימי הביניים והעת החדשה המוקדמת, שימשה היידיש את יהדות אשכנז כשפה המדוברת, ולצד העברית – גם כשפה כתובה. הקורפוס העשיר שנכתב בשפה זו, ואשר מכונה כיום “ספרות יידיש ישנה” (להבדיל מספרות היידיש המודרנית שצמחה במזרח אירופה בשלהי המאה ה- 19), כלל מגוון רחב של סוגות ספרותיות, החל מתרגומי המקרא וספרות מוסר דתית ועד לנובלות ורומנים אביריים, שתורגמו ליידיש מן השפות האירופאיות השונות ובפרט מן הגרמנית. לאחר שהופצה בכתבי יד לפחות מן המאה ה- 14, זכתה ספרות היידיש הישנה לתפוצה נרחבת עם המצאת הדפוס, ונהנתה מפופולריות רבה בקרב קהל הקוראות והקוראים היהודי-אשכנזי.

בפרויקט הדפוס של היידיש הישנה נטלו חלק, זה לצד זה, יהודים, מומרים ואף מלומדים נוצרים, שתרמו רבות לייסוד התחום ולקידומו מסיבות שונות ומגוונות. בהרצאה נסקור את ראשיתו של הדפוס ביידיש במאה ה- 16 ובעשורים הראשונים לקיומו: נעמוד על מאפייניו הייחודיים של דפוס זה, נכיר יצירות מפורסמות, ונתעכב על דמויות מפתח בתחום. לסיכום, נעמוד על חשיבותו של הדפוס המוקדם ביידיש הן להיסטוריה התרבותית והחברתית של יהדות אשכנז והן להיסטוריה של יחסי נוצרים-יהודים באירופה של העת החדשה המוקדמת.

ד”ר איה אלידע היא מרצה בכירה בחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית. מחקריה עוסקים בהיסטוריה יהודית-גרמנית, היסטוריה תרבותית של שפה ותרגום, יחסי נוצרים-יהודים, ספרות יידיש ישנה, והקשרים התרבותיים בין הגרמנית ליידיש.

ההשתתפות חופשית בהרשמה מראש

להרשמה לקבלת קישור לזום

 

להרשמה לאירוע ולפרטים נוספים

שתפו את פרטי האירוע